Sundsvalls Kommun

Djur - som förorenar, stör och dör

Uppdaterad

Störs du av skällande hundar?

Om du störs av skällande hundar, som inte är vanskötta eller far illa, då ringer du till miljökontoret i din kommun. Miljökontoret hanterar störande ljud utifrån miljöbalken. 

Förorenar grannens katt på din uteplats?

Om en katt har klättrat upp i ett träd och inte kan komma ner själv. https://sundsvallsdjurhem.se/ Be kunden ringa och rådfråga Sundsvalls djurhem Det finns klätterklubbar som hjälper till att ta ner katter 

Om grannens katter kissar på din uteplats, i barnvagnar eller annat eller är störande på annat sätt men som inte far illa, då ringer du till miljökontoret i din kommun. Miljökontoret hanterar dessa problem utifrån hälsoskyddsföreskrifterna i miljöbalken. 

Har du hittat ett kadaver från lantbrukets djur?

Kadaver från nötkreatur, get och får ska skickas på destruktion och får i regel inte grävas ned eller dumpas. Frågan hanteras av miljökontoret i din kommun.

Ansöka om tillstånd att gräva ner död häst på tomten

Frågan hanteras av miljökontoret i din kommun.

Har du en lösspringande eller aggressiv hund i ditt område? 

Har du träffat på en lösspringande hund eller är rädd för en hund som visar aggressivitet mot dig eller din hund så är det polisen du ska kontakta. 

Gäller din fråga vilda djur? 

Grävlingar på tomten: Det finns tips på Naturvårdsverkets hemsida om hur man kan göra sin tomt "grävling-ovänlig". Kontakta jaktorganisationen på orten om du behöver hjälp med jakt/fällor. Jägarförbundets administratör för Norr-Mitt-regionen finns på telefon: 0105847087 

Kontakta polisen om du hittar ett skadat däggdjur eller en skadad fågel. Då kan du få hjälp med att bedöma om djuret ska avlivas eller om det kan föras till en rehabiliteringsanläggning. Polisen har adressen till godkända rehabiliteringsanläggningar. 

T.ex. skabbräv, 

Om du uppmärksammar att det finns djur som bör avlivas eller tas om hand på kommunal mark som exempelvis skabbräv eller fastfrusen sjöfågel, ska du kontakta stadsbyggnadskontoret.

Ellinor Unger på Mark o Exploatering hjälper Hans Asplund att besvara frågor gällande skabbrävar, grävlingar sjuka skadade djur mm.

Döda större djur inom tätbebyggelse

Om det ligger ett dött djur i anslutning till väg/gata, kontakta Kundtjänst som gör ett ärende i ISY Case på Kategori: Renhållning.

Om det är i skogen är det markägarens ansvar, men oftast låter man de naturliga nedbrytarna sköta jobbet. 

Trafikolycka med vilt

Du måste alltid markera olycksplatsen och ringa 112 om du har krockat med en älg, rådjur, björn, varg, järv, lo, hjort, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.  Polisen kontaktar eftersöksjägare.

Har du ett brådskande rovdjursärende?

Rovdjurstelefonen är till för dig som vill nå Länsstyrelsen i ett brådskande rovdjursärende, till exempel om björnar upplevs som närgångna eller om dina tamdjur angripits av rovdjur. 

Ring vår rovdjurstelefon, telefon 0611-34 91 54.

Skyddsjakt på djur t.ex fåglar eller djur som far illa hv till Länsstyrelsen

mail: vasternorrland@lansstyrelsen.se tfn 0611-34 90 00

Guide taggad med: #skyddsjakt #fåglar #djursomfarilla
warning Created with Sketch.